Триває проєкт «Професійний мікс». Розпочалося знайомство з професією «Кухар».
Ку́хар - це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування. А також знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти готові страви.
Тип професії кухар – «людина – художній образ».
З історії професії
Професія кухар розвивалася разом з цивілізацією, так що можна сказати, це найдавніша професія.
Перші страви виглядали просто як обпалені на відкритому вогні напівсирі шматки м'яса або риби. Вогнем люди користувалися як мінімум з середнього палеоліту, але це не були кухарі. Про перших професіоналів, що заробляли таким ремеслом на життя, свідчать позначки грецької цивілізації на острові Крит 2600-го року до н.е.
Для царських солдатів їжу готував з добірних продуктів спеціально найнятий майстер кулінарної справи. Можна сміливо припустити, що в більш давніх культурах Єгипту, Фінікії і Шумер також були професійні кулінари, що працювали для сімей знатних людей і правителів. Пізніше з'явилися такі поняття, як санітарні норми, що регулювали роботу таких фахівців. У найдавніших писемних пам'ятках Вавилона, Єгипту, Китаю і арабського Сходу вже містяться записи окремих кулінарних рецептів.
Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, пов'язані з їжею, розуміючи, що їжа - основа життя, здоров'я і благополуччя.
Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах ресторанного господарства застосовують такі види робочих графіків: лінійний чи змінний. У кухарів8-годинний робочий день в одну чи дві зміни
Кухар повинен:
-
проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини;
-
здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних
виробів;
-
формувати та панірувати напівфабрикати;
-
готувати страви та кулінарні вироби, які потребують кулінарної
обробки: варіння, смажки, запікання та випіканнявиробів;
-
виготовляти страви з концентратів;
-
порціонувати (комплектувати);
-
роздавати страви масового попиту.
Цікаві факти:
Могутня середньовічна Європа високо цінувала своїх кухарів. У Німеччині з 1291 шеф-кухар був однією з чотирьох найважливіших фігур придворі.
Кулінарія як наука виникла в царській Росії лише наприкінці XVIII століття.
Відомо, що винахідниками нових страв були великі кардинали Рішельє і Мазаріні. А Мішель Монтень написав книгу "Наука їжі".
Засновниками молекулярної кухні вважаються хімік Ерве Тис та фізик ядерник Ніколас Курті. Про такий вид гастрономії почули ще в 1992 роках і з того часу молекулярна кухня стала невід’ємною частиною багатьох відомих та дорогих ресторанів.
Ця професія користується попитом на ринку праці і за цим напрямом завжди є актуальні вакансії.
Відділ організації профорієнтації Миколаївського ОЦЗ