Триває проєкт «Професійний мікс». Розпочалося знайомство з професіями, які відносяться до  сфери харчування.  Продовжуємо знайомитися -  професія «Кондитер».

Кондитер - унікальне поєднання багатьох талантів. Фантазія, креативність, уміння поєднувати продукти, створювати нові страви і прикрашати їх цінується найбільше.

Професія кондитер належить до  типу «Людина-художній образ».

Кондитер готує за рецептурою різні види тіста, кремів, начинок. Замішує, збиває, розкачує і оброблює тісто, формує з нього потрібні вироби (торт, тістечко, печиво та ін.), випікає їх до готовності. Наповнює тістечка та торти кремом, помадкою, шоколадом, збитими вершками та ін. Перевіряє вагу готових виробів, що допомагає визначити, чи правильно була дотримана рецептура.

З історії професії

Ще в давній Греції був культ Акслепія, міфічного лікаря-цілителя, що мав ім'я Єскулап. Його дочка Гінея вважалась покровителькою науки та здоров'я, а вірною помічницею їх була кухарка Куліна. Вона стала покровителькою кухарської справи. Від цього імені походить і назва професії – кулінар, кондитер.

Під час значних перемог над ворогом, радісних подій проводилися у Стародавньому Римі та Греції цілі бенкети з тисячами запрошених гостей. Вже тоді були підготовлені люди, котрі готували їжу та відповідали за такі святкування.
Українська кухня з давніх-давен відзначалась різноманітністю страв з високими смаковими і поживними якостями. Приготування їжі виділилось в окрему спеціальність при княжих дворах та монастирях. Так вже в XI столітті в Києво-Печерському монастирі серед ченців було кілька кухарів.

Розквіт капіталізму у XIX столітті привів до розвитку всієї харчової промисловості. Невеликі ресторації та кафе прагнули наслідувати нову моду, і з'являється окрема посада кондитера, що спеціально виготовляє солодощі до чаю та кави. 

Вимоги до працівника

Кондитер повинен мати тонкий смак і нюх, смакову пам'ять і творчу уяву, він повинен добре знатися на продуктах, їх складі, інгредієнтах, володіти усіма секретами роботи обладнання. Важливий і окомір: на око часто розрізають тістечка з цілого пласту або торта, визначають їх розмір та форму, просторове розташування елементів прикраси (композицію). Професія вимагає фізичної витривалості, тому що доводиться довго працювати стоячи при досить високій температурі.

Цікаві факти

Шоколадна річка у фільмі "Чарлі та Шоколадна фабрика" була по-справжньому зроблена з шоколаду та складалася з понад 500 літрів води, змішаної з вершками та шоколадом. Щоправда, така "водойма" не довго мала естетичний вигляд.

Роботу кондитерів не можна назвати легкою, адже в середньому зміна триває 16 годин, з яких на ногах вони стоять по 12 годин.

Слово "кондитер" могло мати іншу назву. До прикладу, булла версія "цукровар"або"маршмеллер". Звичне для нас слово походить від італійського слова "кандіере", яке означає"варити в цукрі".

Український кондитер робить неймовірні десерти за допомогою 3D-принтера. Освоїти новий спосіб виробництва тортів харків’янці Динарі Касько допомогла архітектурна освіта.

Відділ організації профорієнтації Миколаївського ОЦЗ