Триває проєкт «Професійний мікс». Триває знайомство з професіями, які відносяться до  сфери харчування.  Продовжуємо знайомитися -  професія «Бариста».

Бариста — це фахівець з приготування кави, який вміє правильно і швидко варити еспресо, готувати напої на його основі і красиво оформляти їх перед подачею клієнтові.

Професія бариста належить до  типу «Людина-людина».

Бариста вітає гостей, з’ясовує їх смакові уподобання, розповідає про асортимент.

Приймає замовлення. Основні функції – обжарювання кавових зерен, розлив і приготування замовлених напоїв.

З історії професії

Професія бариста з’явилася на батьківщині еспрессо  в Італії.

У 1980-х роках Говард Шульц, який пізніше став засновником компанії з продажу кави та мережі кав'ярень «Старбакс», був в Мілані. Його захопила артистична і віртуозна робота місцевих бариста, які не просто подавали і готували напої, вони перетворювали цей процес на справжню виставу. Натхненний побаченим, Шульц повернувся додому і твердо вирішив втілити побачене в США. Італійська філософія приготування кави та американська, звичайно мають істотні відмінності, але саме завдяки американцям про бариста, як професію, дізнався весь світ.

Вимоги до працівника

Професіонал повинен вміти готувати до 40 видів кави та напоїв на його основі. Необхідні навики роботи з кавоваркою на професійному рівні. Він повинен вмітио цінювати смак і аромат кави. Для цього йому треба орієнтуватися в сортах кави, знати, де ростуть ті чи інші зерна, розрізняти аромати, характерні для певної ступеня обжарювання кавового зерна. Необхідно володіти мистецтвом латте-арт (вміти малювати на кавовій пінці).

Цікаві факти

Один ізстандартів Sturbucks такий, що бариста повинен вміти робити першокласний еспресо всього за 17секунд.

В Україні уже 5-ть років поспіль проходить кавовий чемпіонат для баристів.

Баристи продають атмосферу! Власники маленьких італійських кав'ярень - це і психологи, і артисти, і кухарі, і люди, які в курсівсіх новин в одному флаконі. Їхні клієнти прив'язуються до них на довгі роки, як до найкращого друга, тому щознають – тут їх і втішать, і розвеселять, і підтримають, і приготують чудовий еспресо.