Триває проєкт «Професійний мікс». Розпочалося знайомство з професіями, які відносяться до сфери харчування. Продовжуємо знайомитися - професія «Пекар».
Пекар - працівник хлібопекарного виробництва, фахівець з випікання хліба та хлібобулочних виробів.
Професія пекар належить до типу «Людина-художній образ».
Пекар випікає хліб та хлібобулочні вироби. Замішує тісто, визначає його готовність до випічки. Укладає тісто на листи і відправляє їх у піч. Контролює процес випічки. Регулює рух пічного конвеєра. Визначає готовність виробу.
З історії професії
Людям давно відома технологія виготовлення тіста з подальшим випіканням хліба. Вчені припускають, що вперше дріжджове тісто придумали 4 тисячі років тому. А ось згадки про перших професійних пекарів, які заробляли собі цим ремеслом на життя, відносяться до XII сторіччя до нашої ери, коли в Єгипті з'явилися у продажу перші булочки. Взагалі ця найдавніша цивілізація дала світові найпоширеніший і найбільш зручний для обробки сорт пшениці. Пекарі набули поширення тільки в XX столітті, оскільки до цього більшість людей випікали хліб у себе вдома.
Складно переоцінити заслугу пекарів перед народом. Без їхньої роботи людям довелося б голодувати. Сьогодні багато комбінатів і комерційних пекарень, які наймають фахівців з випічки хлібобулочних виробів. Особливу заслугу ці професіонали мають перед містянами. Життя в місті (особливо у великому) йде в такому швидкому темпі, що випікати хліб в домашніх умовах ніколи.
Пекар повинен бути:
фізично витривалим, мати тонку нюхову, смакову чутливість та об'ємний окомір, володіти швидкою координацією рухів рук, бути спостережливим та охайним.
А також володіти:
-
технологією машинної обробки тіста;
-
технологією хлібопекарського виробництва та приготування борошняних кондитерських виробів з основами товарознавства;
-
основами мікробіології, санітарії та гігієни.
Цікаві факти
У день людством з'їдається 9 мільйонів одиниць хліба. І 50% цього хліба йде на виготовлення бутербродів.
Під час голоду і гіперінфляції 1921 року в Радянському Союзі були випущені чеки номіналом в 1 пуд хліба. Так хліб на якийсь час замінив гроші.
Історія появи хліба сповнена легенд. Розповідають, що єгиптянин 7 500 років тому залишив на теплій печі борошно в воді. А до ранку виявив м'яке тісто, при випіканні смачніше, ніж плоскі коржики.